Kui peeneks peab purustama õunu, et saada maksimaalselt mahla?
Kui peeneks peab purustama õunu, et saada maksimaalselt mahla?
Õunamahl on sügise kullafond – värske, looduslik ja kodumaine jook, mis maitseb imeliselt nii kohe pressituna kui ka säilitatuna talvevarudeks. Kuid kas tead, et see, kui peeneks sa oma õunad purustad, mõjutab otseselt seda, kui palju mahla sa tegelikult kätte saad?
Masito.ee-s küsitakse meilt sageli: “Kui peeneks peaks õunu purustama enne mahlapressi panemist?” Vaatamegi lähemalt, miks purustamise jämedus on nii oluline ning milline purustamise tase annab parima tulemuse.
Miks on õunte purustamine oluline enne mahla pressimist?
Enne kui sa saad oma kodusest mahlapressist kuldset nektarit, peab õuna viljaliha olema eelnevalt purustatud. Mida see protsess teeb?
Suurendab mahlapressi efektiivsust – purustatud õunamassis pääseb mahl rakukestadest paremini välja.
Vähendab raiskamist – vähem mahla jääb viljalihasse kinni.
Tõstab mahla saagikust – mida ühtlasem ja peenem mass, seda rohkem mahla saad.
Kui peeneks tuleks õunad purustada?
Parim tulemus saadakse siis, kui õunad on purustatud peeneks, ent mitte püreedeks. Ideaalne tekstuur meenutab märga riivsaia või väikest kruusa – mass on ühtlane, aga mitte liiga vesine. Liiga jäme purustamine tähendab, et mahl ei tule hästi välja; liiga peen (nagu puder) aga võib ummistada mahlapressi ja tekitada selitamisprobleeme.
Masito soovitab:
Purusta õunad nii, et tükid oleksid umbes 3–8 mm suurused.
Kasuta spetsiaalset õunapurustit, mitte tavalist köögikombaini – viimane ei anna õige struktuuriga massi.
Katseta erinevate sortidega – mõni pehmem sort vajab vähem purustamist kui kõvemad sügisõunad.
Kuidas mõjutab purustamise peensus mahla kogust?
Meie kogemuste põhjal võib õigesti purustatud õunamass anda kuni 20–30% rohkem mahla võrreldes liiga jämedalt hakitud viljadega. Eriti oluline on see suuremate koguste puhul – aja- ja ressursisääst on märgatav.
Millist seadmeid Masito.ee soovitab?
Masito valikus on mitmeid tõhusaid õunapurusteid ja mahlapresse, mis on mõeldud just koduseks ja poolprofessionaalseks kasutamiseks. Kõik meie seadmed on testitud Eesti oludes ja sobivad hästi nii suve- kui sügisõunte töötlemiseks.
???? Vaata meie õunapurustite valikut siit: www.masito.ee/
Kokkuvõtteks: 5 nippi, kuidas saada õunadelt rohkem mahla
Purusta peeneks, aga mitte püreeks – siidine, kruusalaadne mass on parim.
Kasuta õigeid tööriistu – spetsiaalne purusti tagab õige tekstuuri.
Töötle võimalikult kiiresti peale purustamist – mahl säilib paremini ja ei oksüdeeru.
Väldi liiga suuri tükke – need hoiavad mahla kinni.
Testi erinevaid sorte – iga õun käitub veidi erinevalt.