Milliseid mahlasid saab kodus teha peale õunamahla? Kasuta Masito mahlapressi ja õunapurustajat maksimaalselt!
Milliseid mahlasid saab kodus teha peale õunamahla? Kasuta Masito mahlapressi ja õunapurustajat maksimaalselt!
Kui enamik eestlasi kuuleb sõna mahlapress, seostatakse seda kohe õunamahla valmistamisega. See on igati loogiline – õunad on meie aedades kõige tavalisemad viljad ja sügisel täituvad koduaiad rikkaliku õunasaagiga. Kuid kas teadsid, et Masito mahlapress ja õunapurustaja sobivad suurepäraselt ka paljude teiste kodumaiste puu- ja köögiviljade mahlaks tegemiseks?
Allpool toome välja erinevad ideed ja nipid, kuidas kasutada oma mahlapressi aastaringselt, mitte ainult sügisel.
1. Pirnimahl – õuna parim kaaslane
Pirnid sobivad imehästi mahlaks pressimiseks. Tihti lisatakse pirnimahla ka õunamahlale, sest see annab joogile kergelt magusama maitse ja muudab konsistentsi pehmemaks.
Vihje: kui pirnid on liiga kõvad, lase neil paar päeva toatemperatuuril järelvalmida – nii tuleb mahl veelgi magusam.
2. Viinamarjamahl – koduaias kasvatatud delikatess
Paljudes Eesti koduaedades kasvavad viinamarjad on mahlased ja vitamiinirikkad. Masito mahlapress suudab viinamarjadest mahla kätte saada kiiresti ja efektiivselt.
Viinamarjamahl on eriti kasulik antioksüdantide tõttu ja seda saab edukalt kasutada ka veini valmistamise algmaterjalina.
3. Rabarberimahl – kevadine värskus pudelis
Rabarber on üks esimesi kevadisi aiaandide andjaid ning sellest saab eriti värskendava ja hapuka joogi.
Rabarberimahl sobib ideaalselt õunamahla või maasikamahla juurde, et maitse oleks pehmem ja tasakaalustatum.
Suvel jahutatuna on rabarberimahl tõeline looduslik limonaad.
4. Ebaküdooniamahl – Eesti sidrun
Ebaküdoonia on tuntud oma tugeva hapu maitse ja kõrge C-vitamiini sisalduse poolest. Seda kutsutakse sageli ka “Eesti sidruniks”.
Ebaküdooniamahla saab kasutada nii iseseisva vitamiinijoogina kui ka teiste mahlade maitsestamiseks.
Väike kogus ebaküdooniamahla õunamahla sisse annab joogile värske ja ergutava nüansi.
5. Marjamahlad – värske vitamiinipomm
Eesti metsad ja aiad pakuvad rohkelt marju, millest saab suurepäraseid mahlu:
Mustsõstar – tugeva maitse ja kõrge C-vitamiini sisaldusega.
Punane sõstar – kerge ja hapukas, hea segamiseks teiste mahladega.
Vaarikas ja maasikas – annavad joogile magususe ja aroomi.
Mustikas – tõeline supertoit, mis tugevdab immuunsust.
6. Porgandi- ja peedimahl – tervise turgutajad
Masito mahlapress ei piirdu ainult puuviljade ja marjadega – ka köögiviljad sobivad pressimiseks:
Porgandimahl annab energiat ja sisaldab rohkelt beetakaroteeni.
Peedimahl aitab tõsta hemoglobiinitaset ja on populaarne sportlaste seas.
Neid köögivilju võib ka kombineerida õunte või pirnidega, et maitse muutuks veelgi nauditavamaks.
7. Segumahlad – lase fantaasial lennata
Kõige parem viis oma Masito mahlapressist maksimum võtta on teha segumahlu.
Näiteks:
Õun + porgand + ingver = värskendav ja immuunsust tõstev jook.
Pirn + mustikas = magus ja siidine vitamiinipomm.
Õun + peet + sidrun = energiat andev hommikune mahl.
Rabarber + maasikas = suvine jahutav klassika.
Õun + ebaküdoonia = hapukas ja vitamiinirikas toonik.
Korduma Kippuvad Küsimused mahlapressi ja koduse mahlategemise kohta
Kuidas teha rabarberimahla kodus?
Rabarberimahla tegemiseks pese varred puhtaks, haki väiksemaks ja töötle läbi Masito õunapurustaja. Seejärel pressi mahl välja Masito pneumaatilise mahlapressiga. Rabarberimahl on hapukas, seega soovitatakse seda segada maasika- või õunamahlaga.
Kas ebaküdooniat saab pressida mahlaks?
Jah! Ebaküdoonia, mida kutsutakse ka Eesti sidruniks, on mahlane ja vitamiinirikas. Selle hapu maitse tõttu sobib mahl eriti hästi segamiseks õunamahla või pirnimahlaga. Masito mahlapress suudab ebaküdooniast kätte saada kogu mahla kiiresti ja efektiivselt.
Milline mahlapress on parim koduseks kasutamiseks?
Koduseks kasutamiseks sobib kõige paremini Masito käsimahlapress või elektriline mahlapress, sõltuvalt kogustest. Kui teed mahla pigem väikestes kogustes, piisab käsipressist. Suuremate saakide korral on praktilisem valida elektriline lahendus koos õunapurustajaga.
Mida saab veel peale õunamahla kodus pressida?
Peale õunamahla saab kodus teha pirnimahla, viinamarjamahla, rabarberimahla, ebaküdooniamahla, marjamahlu (mustsõstar, punane sõstar, mustikas, vaarikas, maasikas) ning isegi köögiviljamahlu, näiteks porgandi- ja peedimahla.
Kui kaua kodune mahl säilib?
Värskelt pressitud mahl säilib külmikus 2–3 päeva. Kui tahad mahla talveks säilitada, tuleb see pastöriseerida või külmutada. Masito varustusega saab mahla kätte kiiresti ja säilitamine on lihtne.